ANDE: Novela „Energetického zákona“ by zhoršila postavení domácností

7. 7. 2014

Zhoršené postavení domácností v oblasti energetiky, tak by se daly v kostce vyjádřit obavy členů ANDE z připravované novely Energetického zákona. Asociace žádá například odstranění návrhu, který by de facto vyjmul dodávky plynu a elektřiny z oblasti poskytování služeb a přesunul by je do kategorie zboží. Zákazníci by na jedné straně sice získali možnost odstoupit od smlouvy o dodávkách ještě 14 dní po jejich zahájení, ale zároveň by se vystavovali riziku, že se po vypovězení smlouvy až po zahájení dodávky mohou snadno ocitnout bez smluvního dodavatele. „Navrhovaný paragraf se tváří jako ochrana zákazníků, ale ve skutečnosti by je vystavil do nečekaného rizika. V okamžiku vypovězení by zákazník neměl smlouvu ani s novým, ale už ani s původním dodavatelem. Ve svém důsledku by takto formulovaná novela mohla značně komplikovat proces změny dodavatele a tím postavení zákazníků – spotřebitelů na trhu s energiemi,“ říká předseda ANDE Václav Derfl. Zároveň dodává, že novela jde v této části proti směrnici Evropské komise.

ANDE také poukazuje na navrhovanou změnu týkající se poplatku za činnost ERÚ. V návrhu předloženém Ministerstvem průmyslu a obchodu dochází ke kosmetické úpravě částek, ale zároveň k zásadní změně výpočtu pro domácnosti a firmy. Dosud totiž platilo, že částka (2 Kč za MWh elektřiny a 1 Kč za MWh plynu) se hradila za odebraný počet MWh. Nově MPO navrhuje, aby se platily částky (1,70 Kč elektřina a 2,60 Kč plyn) za odběrné místo. „Tento návrh by znamenal, že malá domácnost bude platit stejný poplatek jako velká průmyslová firma, která bude mít např. vlastní trafostanici a tedy jen jedno odběrné místo. Domácnosti by tak měly vlastně převzít náklady, které dosud hradil průmysl. To je pro nás, kteří zastupujeme především domácnosti, v rozporu se zájmy našich zákazníků “ říká člen ANDE – Břetislav Novosad.

PŘÍKLAD

Současný stav: platba za MWh

Průmyslová firma se spotřebou elektřiny 87 600 MWh/rok zaplatí  - 175 200 Kč

Domácnost se spotřebou elektřiny 2 MWh/rok zaplatí                   -           4 Kč

Navrhovaný stav: platba za odběrné místo

Průmyslová firma se spotřebou elektřiny 87 600 MWh/rok zaplatí  -     20,40 Kč

Domácnost se spotřebou elektřiny 2 MWh/rok zaplatí                   -     20,40

„Hájit zájmy zákazníků je v souladu se zájmy Energetického regulačního úřadu, proto ANDE věří, že se ve spolupráci s ERÚ podaří navrhované připomínky prosadit.“ uzavírá Václav Derfl.