Ani zdravotní hendikep nemusí být překážkou ve sportovním úspěchu

28. 3. 2018

Ústí n. L. - Už podvacáté se v únoru sešli v sále Národního domu v Ústí nad Labem nejlepší sportovci Ústecka, aby si ti nejlepší přebrali ceny za Sportovce roku 2017. Anketa, kterou každoročně pořádá Deník ve spolupráci s Českou unií sportu a také agenturou Sport action, sdružuje několik druhů hlasování v několika kategoriích. Konečné pořadí vychází z hlasování čtenářů, novinářů, zástupců sportovních oddílů a České unie sportu. I letos se hlasovalo v kategoriích handicapovaní, veteráni, trenér roku, kolektiv mládež a kolektiv dospělí, jednotlivci mládež a také hlavní kategorie - jednotlivci dospělí. Celkovou vítězkou se stala boxerka Fabiana Bytyqi, která obhájila loňské prvenství nejen v této kategorii, ale i v samostatném hlasování čtenářů o Sportovní hvězdu deníku.

V kategorii handicapovaných zvítězil plavec Tadeáš Strašík, který na evropské paralympiádě mládeže vybojoval bronzovou medaili na 100 metrů prsa a 4. místo na 100 metrů znak. Ocenění plavci předal zástupce jednoho z partnerů akce, společnosti Centropol, Aleš Pospíšil, kterému jsme položili pár otázek.

Zmínil jste, že sportovci jsou vašimi partnery, můžete jmenovat některé známé a významné?

Centropol , přední dodavatel elektřiny a plynu, je hlavním partnerem Nadačního fondu Energie pomáhá. Ten založila sopranistka Lenka Graf, manželka majitele Centropolu Aleše Grafa. Fond pomáhá potřebným, otevírá důležitá společenská témata, nevyhýbá se ani sportu, tedy spíše problému, kterým je nedostatek sportování v životech našich dětí. Nadační fond je například organizátorem projektu Skákejme pro zdravé srdce. V centru Ústí jsme na švihadlech rozeskákali stovky dětí z místních škol.

Podpora zdravého způsobu života je hlavním úkolem tohoto projektu, ve kterém budeme určitě pokračovat. Místní sportovci nám byli významnými rádci i podporovateli. Velký dík patří třeba boxerskému mistru světa Lukáši Konečnému a právě Fabianě Bytyqi, která byla opět vyhlášena nejúspěšnější ústeckou sportovkyní.

Jako zástupce Centropolu jste se zúčastnil vyhlášení Sportovce Ústecka 2017, kde jste předával cenu v kategorii hendikepovaný sportovec. Jaká to byla zkušenost?

Bylo to moc příjemné. Kromě Fabiany jsem se s vyhlášenými sportovci mohl setkat osobně vůbec poprvé. Bylo fajn vidět, že mládežnický sport tu přes celorepublikový odliv členské základny žije. Zejména Ústecká akademie plaveckých sportů patří mezi absolutní špičku. Osobně jsem se těšil na ústecké basketbalisty, kteří jsou, společně s Děčínem, právem chloubou celého kraje. V jarní části nejvyšší soutěže jim budu držet palce a věřím, že ještě potrápí i neporazitelný Nymburk.

Oceněným byl Tadeáš Strašík, sledujete jeho výkony?

Jsem rád, že jsem ocenění mohl předat právě Tadeášovi. Je to skromný a nenápadný kluk, který dokazuje, že ani zdravotní hendikep nemusí být překážkou pro dosahování skvělých sportovních výkonů. Bronzová medaile na Evropských paralympijských hrách v Janově se cení. Budu rád, když přijme pozvání na některou z našich osvětových akcí, abychom mohli jeho výkony znovu vyzdvihnout a jeho příběh sdílet s těmi, kteří si myslí, že sportovat nemohou.

Jste sám aktivním sportovcem? Pokud ano, v jakém odvětví a na jaké úrovni?

Sport a sportování jsou nedílnou součástí mého života. Mým sportem byla házená, se kterou jsem prožil značnou část dětství a mládí. Několik let jsem i funkcionařil a byl prezidentem házenkářského svazu. Operovaná kolena mě sice do vrcholných výkonů nepustí, čas na dvě, tři sportovní aktivity týdně si ale vždy najdu.

ales-pospisilFABIANA BYTYQI - celková vítězka ankety.