Dětská chirurgie v Ústí se pohádkově promění

21. 8. 2015

Nikdo z nás nenavštěvuje zdravotnická zařízení s příliš velkou radostí a pro malé pacienty to platí dvojnásob. Příchod do neznámého prostředí a ještě s úrazem je mimořádně traumatický zážitek, který si většina z nás pamatuje sama z dětských let nebo v dospělosti z návštěv s vlastními dětmi. Prostředí v této situaci hraje významnou roli. „Pobyt v nemocnici bývá pro většinu dětí psychicky náročný a bývá spojen se stísněnými pocity a smutkem. Přitom víme, že prostředí nemocnice a zajímavé zaměstnání přizpůsobené zdravotnímu stavu a potřebám dítěte zároveň odvádí jeho pozornost od nemoci a obtíží spojených s léčením,“ potvrzuje primář oddělení dětské chirurgie ústecké nemocnice MUDr. Petr Polák.

Osobní zkušenost s vlivem prostředí na dětského pacienta má i maminka dvou dětí a zároveň donátorka společnosti CENTROPOL ENERGY Lenka Graf. „Všichni rodiče to dobře známe, návštěva lékaře nebo dokonce pobyt v nemocnici jsou pro děti velmi nepříjemným zážitkem. Nápad vedení oddělení dětské chirurgie mě proto okamžitě zaujal a s manželem jsme se rozhodli, že prostřednictvím naší nadace Energie pomáhá na změnu prostředí přispějeme.“ Dnes Lenka Graf předala do rukou primáře Petra Poláka symbolický šek na 50 000 korun.

Dětská chirurgie se už řadu let vlastními silami snaží dětem prostředí co nejvíce zpříjemnit, ale nyní jde o změnu zásadní. Chodby, ordinace i pokoje malých pacientů dostanou nové hravé barvy, stěny pokryjí nejrůznější instalace plastických dekorací s dětskými motivy. „Ráda používám jemné pastelové barvy,  které na děti působí uklidňujícím dojmem a zároveň rozvíjí jejich fantazii. Dekorace inspirované přírodou a pohádkami vytváří dětem útulné prostředí zlepšující psychickou pohodu dětí,“ říká výtvarnice Eva Sýkorová ze společnosti Lokki, která bude realizaci provádět.

Primáře Poláka a jeho kolegy přivedla na myšlenku kompletního redesignu dětského oddělení návštěva u kolegů v Plzni – Lochotíně. Tamní výzdoba prostor je nadchla a bylo rozhodnuto, budeme mít taky takové.„Nejpřínosnější a nejdůležitější na zkulturnění prostředí dětského nemocničního oddělení vidíme to, že by mělo být přizpůsobeno „dětským očím“ a zařízeno a uzpůsobeno potřebám dětí všech věkových kategorií,“ přibližuje motivaci primář Polák.

foto

S proměnou dětské chirurgie už nemocnice začala a do konce letošního roku by měla být hotova první třetina.„U realizace zbývajících částí chodby oddělení a dětských pokojů jsme limitováni financemi, i proto nelze stanovit termín dokončení.  Jsme proto velmi rádi, že se rozhodla přispět i největší ústecká firma Centropol,“uzavírá primář Petr Polák.

foto