„Letos žádné změny nečekám, ale cena elektřiny i plynu začne růst“

10. 2. 2017

PŘESTOŽE FIRMA ALEŠE GRAFA OBCHODUJE S ELEKTŘINOU, KTERÁ JE U NÁS ZÁVISLÁ NA UHLÍ, PROLOMENÍ LIMITŮ TĚŽBY NESCHVALUJE

Ústecká společnost Centropol Energy zaměstnává téměř 400 lidí a jako alternativní dodavatel plynu a elektřiny má kolem 330 tisíc zákazníků, mezi kterými je například i ministerstvo vnitra a spravedlnosti. V roce 2016 firma utržila 6,3 miliardy korun se ziskem 310 miliónů. Přesto majitel Centropolu Aleš Graf tvrdí, že energetika už není tak „sexy byznys“.

„Energetický trh se stabilizoval, ceny se vyrovnávají, přechody zákazníků mezi dodavateli už nejsou zdaleka tak masivní jako před pěti šesti lety. Je to stále atraktivní a perspektivní obor, ale ten vrchol už má za sebou,“ myslí si Graf, který půl roku žije v Ústí nad Labem a druhou část roku v USA.
Na podzim se Graf přesunul z postu předsedy představenstva do čela dozorčí rady Centropolu. „Společnost nyní řídí tým vynikajících profesionálních manažerů. Já jsem si ponechal pouze roli kontrolní, řekněme strategickou,“ vysvětlil Aleš Graf.

S energetikou souvisí těžba uhlí, byl byste pro větší prolomení limitů těžby na severu Čech?

Ptáte se severočeského patriota, který miluje zdejší nádhernou krajinu. Myslím, že už se ji za minulého režimu podařilo poničit dost, takže za mě jednoznačné ne. Uhlí není budoucnost energetiky.

Kolik zákazníků má v současnosti vaše firma?

Pohybujeme se někde mezi 320 a 330 tisíci zákazníky, což z nás dělá jednoho z největších dodavatelů energií v ČR.

V roce 2013 měla vaše firma 355 524 zákazníků. Proč se toto číslo od té doby zmenšuje?

Není na tom nic nezdravého, spíše naopak. Velkou část z těch cca 20 tisíc zákazníků nám v roce 2014 velmi nekorektně doslova ukradl konkurent, který dokázal oklamat naše zákazníky, a ti se pak pod hrozbou vysokých sankcí už báli vrátit. S několika tisíci zákazníky jsme se rozloučili v rámci čištění databáze. Jednalo se většinou o problémové zákazníky, kteří měli problém s placením za odebrané služby. Poslední čísla z ledna tohoto roku ukazují, že už opět počet zákazníků stoupá, a to v řádech tisíců.

Jaké významné zákazníky má dnes Centropol?

Centropol je primárně dodavatelem pro domácnosti. Přesto v korporátním segmentu jsme velmi úspěšní. Na dodávky od Centropolu dnes spoléhá velká část krajů, řada ministerstev, jako jsou vnitro nebo spravedlnost. Spoléhají na nás stovky měst a obcí a také řada nemocnic a domů pro seniory.

Jaký hospodářský výsledek jste měli v roce 2016 a jaký očekáváte letos?

V loňském roce jsme utržili 6,3 miliardy korun s hospodářským výsledkem 310 milionů. Letos očekáváme, že tržby budou vyšší.

Kolik zaměstnáváte lidí?

Centropol je dnes jeden z největších zaměstnavatelů v regionu a dává práci téměř čtyřem stovkám zaměstnanců.

V jakém regionu se vám daří nejvíce, a naopak, kde se prosazujete hůře?

Máme zákazníky ve všech krajích. Tradičně silní jsme v regionech, kde lidé musí počítat každou korunu. Daří se nám tady u nás na severu Čech a na severu Moravy.

Hodně se mluví v této otázce o podomních prodejcích. Využíváte ještě tuto obchodní taktiku?

Podomní prodej je součástí energetického trhu od samého počátku. Využívají ho v podstatě téměř všichni obchodníci včetně těch největších. Jde o to, jak má která firma nastavené kontrolní mechanizmy, aby nedocházelo k problémům. V tomto ohledu patří Centropol k průkopníkům v inovacích. Naši obchodníci mají k dispozici on-line tablety. Pomocí tabletu pořizují data, která okamžitě kontrolujeme v centrále firmy. Vše následně ověřujeme telefonicky se zákazníkem. Tímto způsobem eliminujeme nepoctivé prodejce.

Kde všude máte pobočky?

V době ekonomické krize byl tlak na to dělat všechno tzv. on-line a rušit klasické kamenné pobočky. My od našich zákazníků víme, že oni stále preferují tu možnost jít na pobočku a mluvit osobně s konkrétním člověkem. Proto k naší pobočce v sídle firmy v Ústí chceme postupně otevírat pobočky ve všech regionech. V pondělí 13. února začínáme otevřením pobočky v Českých Budějovicích.

Co v současné době jde víc na odběr – elektřina, nebo plyn? A proč?

Vždycky to byla a bude elektřina. Její využití je mnohem větší a elektrifikovaná je celá republika, což se o plynu říci zatím nedá.

Jak si myslíte, že se bude vyvíjet cena elektřiny a plynu v tomto roce a v dalším období?

V letošním roce se žádné výrazné výkyvy neočekávají. Z dlouhodobého hlediska je ovšem zřejmé, že cena obou komodit bude postupně růst. Ekonomická krize je pryč a hospodářství se poměrně daří. To je signál k vyšší spotřebě a tedy i poptávce, což logicky přinese tlak na růst cen. Zmírnit by ho mohlo posílení koruny po ukončení intervencí ČNB.

Poskytuje vaše firma ještě virtuálního mobilního operátora?

Ano, ale služby operátora využíváme nyní primárně jako bonus pro naše zákazníky. Podnikat v této oblasti je v ČR stále velmi obtížné. Monopolní hráči na trhu zcela zablokovali ceny na neuvěřitelně vysokých částkách a nejsou ochotní například poskytovat neomezené tarify virtuálním operátorům za akceptovatelné ceny.

Četl jsem, že se chystáte nově poskytovat i úvěry. Kdy to bude?

Uvažujeme o tom, je to jeden ze směrů, jak rozšiřovat naše služby zákazníkům.

Jak se díváte na konkurenci mezi alternativními dodavateli energií?

Konkurence v liberálním prostředí je vždy dobrá a profituje z ní zákazník. Otevření trhu s energiemi u nás zlomilo každoroční automatické zdražování ze strany monopolů a přineslo doslova revoluci. Najednou začaly ceny padat a dominantní hráči se museli začít zajímat o zákazníky a ne jim pouze diktovat. Tzv. alternativní trh se už relativně stabilizoval. Definitivně se oddělili silní hráči a malé firmičky garážového typu. Každý z těchto segmentů má jinou strategii. Ony „garážové“ firmičky staví na nízkých cenách s nulovým zákaznickým servisem a každodenním rizikem insolvence.

Neplánujete koupit nějakého svého konkurenta?

Pokud se objeví zajímavá příležitost, tak ji nepochybně využijeme.

Narodil jste se v Ústí. Kde dnes žijete? Kolik času trávíte ještě v Ústí?

Momentálně s rodinou pobýváme zhruba půl roku v Ústí a půl roku v USA. Nikdy mě nenapadlo, že bych opustil své rodné město natrvalo. Přes řadu výhrad to tady mám rád a s manželkou se snažíme přispívat k tomu, aby se nám všem tady lépe žilo.

Jak se obchoduje s energiemi v USA? Jaký je rozdíl oproti Česku?

Záleží na konkrétním americkém státě. V některých je trh liberalizován jako v ČR a je zde konkurence. Na většině území USA panuje situace, která byla před řadou let v ČR. Konkurence neexistuje, trh ovládají místní monopoly a možnost volby dodavatele neexistuje.

***

„Ekonomická krize je pryč a hospodářství se daří. To je signál k vyšší spotřebě a tedy i poptávce, což logicky přinese tlak na růst cen.“

„Manželka zpívá krásně, já jen v sebeobraně“

Jako majitel firmy Centropol jste znám tím, že podporujete spoustu kulturních akcí. Kromě ústeckých Vánoc například Ples Patriotů, který se uskuteční v Ústí zítra. Navštěvujete osobně zmíněné akce? Nejenže s manželkou tyto akce navštěvujeme, ale moje paní je většinou i spolupořadatelkou a zároveň jednou z účinkujících. Co říkáte na zpěv vaší manželky? Radíte jí, pomáháte v její kariéře? Nezazpívá si i na plesu? Teď jste mě rozesmál. Já zpívám pouze v sebeobraně, takže těžko můžu někomu se zpěvem radit. Moje žena se zpěvu věnuje od dětství a je v tom myslím moc dobrá. Já ji samozřejmě podporuji tím, že se jí stejně jako dětem snažím vytvářet dobré zázemí. A jestli bude někdy vystupovat i na Plese patriotů, to záleží na našich časových možnostech. V plesové sezóně jsme většinou mimo ČR. Co říkáte na letošní hudební hosty Plesu Patriotů? Je skvělé, že se pořadatelům každý rok daří dostat do Ústí některé z velkých jmen hudebního showbusinessu. Letos to má být třeba Lou Bega a jeho slavné Mambo No. 5.