Vyhledat na webu
Zavřít

Kontrolujme kapitálové zajištění dodavatelů, říká Centropol

, 20. 10. 2021

Povinnost hlásit dostatečné zásoby energií i kapitálové zajištění by se měla zakotvit legislativně. Na odborné konferenci Budoucnost české energetiky II konané 18. října v Praze tento názor Centroplu prezentoval ředitel marketingu Jiří Matoušek. Jedině tak je možné do budoucna předejít nepříjemné situaci, v níž se minulý týden ocitla Bohemia Energy a její klienti.

Centropol se dlouhodobě staví za kultivaci trhu s energiemi. Už téměř 20 let, co v Česku působí, nakupuje energie jako ostatní velcí hráči konzervativně a dostatečně dlouho dopředu. Naše nákupní strategie je přísně konzervativní, a to nás od alternativních dodavatelů odlišuje. Všechny naše zákazníky tak můžeme ujistit, že pro ně máme elektřinu i plyn nakoupeny v dostatečném množství a s předstihem. Na rozdíl od dodavatelů, kteří své zákazníky v honbě za ziskem ohrozili, my nákupy nenecháváme na poslední chvíli.

Centropol nikdy nevsázel na nákupy na poslední chvíli, jak to riskantně dělají někteří alternativní dodavatelé, ale naopak i při rostoucích cenách důsledně dodržuje svoji konzervativní nákupní strategii. Ti, kdo tak nečiní, se pak mohou dostat do potíží při rychle rostoucích cenách krátkodobých produktů nákupu elektřiny. Nejsou pak schopni dostát svým závazkům a zákazníkům garantovat ceny, které jim slíbili.

Odpovědný přístup k zajištění nákupu, a to i za cenu regulatorní kontroly dodavatelů, je podle Centropolu nástrojem, který může pomoci takové situace v budoucnu odvrátit. Trh od dodavatelů dlouhodobě žádá zodpovědný přístup k nákupu. Jednou z možností je i regulatorní povinnost. Jsme pro to, aby dodavatelé pravidelně reportovali kontrolnímu orgánu, že pro své zákazníky nakoupili dostatek energie, a že mají dostatečné kapitálové zajištění pro veškeré závazky vůči zákazníkům.