Vyhledat na webu
Zavřít

Jaká je cena plynu a podle čeho se určuje?

Plyn

Jaká je cena plynu a podle čeho se určuje? 

V dnešní době je běžné, že doma využíváme plyn, a to buď k vaření nebo k topení. Stejně tak každý měsíc bez pozastavení posíláme pravidelné měsíční zálohy za jeho dodávky. Ale kolik přesně spotřebujeme a kolik nás plyn stojí, se dozvíme až při pravidelném ročním vyúčtování. Nám v Centropolu ale není jedno, že tyhle informace lidem chybí. Chceme, aby zákazníci věděli, za co platí. Pojďme se na to tedy podívat trochu zblízka. 

Na vývoj ceny plynu má vliv spoustu faktorů 

Plyn se nejprve musí někde vytěžit, aby jej pro vás mohl dodavatel následně nakoupit na energetických burzách. Na jeho cenu má vliv spoustu aspektů, jako třeba místo a způsob těžby, geopolitická situace ve světě, aktuální kurz měny, ve které se nakupuje a další proměnné. Proto je těžké dlouhodobě předvídat jeho cenu (a ještě složitější je to u elektřiny). Na jeho současnou cenu a vývoj v posledním roce se podívejte v grafu. 

Zemní plyn - graf ceny

Cena za samotný plyn na burze tvoří však jen jednu složku celkové ceny, kterou následně najdou zákazníci na svém vyúčtování. Další je platba za distribuci plynu, která zpravidla tvoří i půlku celkové ceny, následně pak také daň z plynu a další poplatky. 

Cena plynu se počítá v korunách za kilowatthodinu či metr krychlový 

Základní jednotka pro spotřebu plynu je kilowatthodina (kWh). Ta vyjadřuje přesně dané množství energie spotřebované během jedné hodiny. Spotřeba je samozřejmě jiná u plynového sporáku oproti plynovému kotli na ohřev vody, ale celkový součet pak dá dohromady spotřebu celé domácnosti. Ta se pak uvádí právě v kilowatthodinách nebo v megawatthodinách (MWh). Cenu za zemní plyn pak jednotliví dodavatelé uvádějí v korunách za kWh či MWh. Setkat se můžete i s krychlovými metry (m3) neboli „kubíky“. Přibližný koeficient pro převod mezi jednotkami je 1:10,55. Tedy 1 m3 je přibližně 10,55 kWh, tedy 0,01055 MWh. 

Jak se pohybuje spotřeba a cena plynu v různých typech objektů 

Nedá se samozřejmě přesně určit, že v bytech by byla přesně daná spotřeba a v rodinných domech zase jiná. Každý objekt má svoje specifika, je jinak velký, má odlišné izolační vlastnosti. Někdo plynem topí, jinde na něm zase pouze vaří, tudíž neexistuje žádná přesná tabulka spotřeb. Ale ukážeme vám alespoň 2 modelové příklady. 

Typ objektu Využití plynu Počet členů domácnosti Roční spotřeba Doporučený produkt Celková cena za rok 
Byt 3+1 (65 m2Vaření a ohřev vody 4,5 MWh  Fixně 8 227 Kč 
Dvoupatrový dům 5+1 (140 m2Vaření a vytápění 16 MWh Fixně 23 492 Kč 

Zjistěte si cenu přímo pro vás

Rádi s vámi projdeme, jestli máte všechno správně nastavené a jestli za energie nepřeplácíte.

Sjednejte si cenu plynu pod stropem

Zařiďte si smlouvu na dobu neurčitou s cenami pod cenovým stropem a získejte 500 Kč do Datartu.