Vyhledat na webu
Zavřít

Nové energetické štítky i na svítidlech

Od 1. září se na světelných spotřebičích objeví inovované energetické štítky. Informovali jsme vás, že od března letošního roku mají výrobci povinnost umísťovat na elektrické spotřebiče energetické štítky s aktualizovaným značením. Změna se dosud týkala myček nádobí, praček, praček se sušičkou, chladniček a mrazáků, vinoték, televizorů, monitorů a elektronických displejů. Od září se tento výčet rozšiřuje také o kategorii svítidel.

K čemu energetický štítek slouží

Energetický štítek stručně, jasně a přehledně charakterizuje spotřebič z hlediska jeho energetické náročnosti. Značení složené z řady písmen, symbolů a piktogramů je mezinárodně srozumitelné a umožňuje spotřebitelům jednotlivé produkty snadno vzájemně porovnávat, aby si mohli vybrat a koupit ten nejúspornější. Energetické štítky se používají více než čtvrt století a původně zavedené kategorie přestaly postupně vyhovovat moderním výrobkům. K písmenům proto začala přibývat znaménka +, někdy i procenta a celý systém byl příliš komplikovaný. Navíc prakticky všechny produkty na trhu spadaly do třídy A s různým počtem znamének + a ostatní kategorie zůstávaly prázdné.

Co se změnilo?

V březnu 2021 došlo ke zpřehlednění systému. Zmizela znaménka +, třídy účinnosti se rozšířily od A do G, zjednodušily se piktogramy a přibyl QR kód, který umožňuje vstup do databáze EPREL (European Product Database for Energy Labelling), kde jsou o daném produktu detailnější informace.

Posuďte sami, jak se změna povedla:

Energetický štítek před 28.2.2021

Energetický štítek před

Energetický štítek po 28.2.2021

Energetický štítek po

Bude vás možná zajímat, že nová kategorie A je velmi exkluzivní a zařazuje se do ní jen malé množství produktů, aby byl prostor dále rozvíjet nové technologie.  Výrobky, které doposud splňovaly požadavky stávající nejlepší třídy A+++, se nově ocitají v kategorii B až C, protože se změnil i proces testování a přidělování příslušných tříd.

Jak se bude pokračovat?

Pro další skupiny výrobků, kam patří spotřebiče jako bubnové sušičky, trouby, kotle nebo klimatizace, zůstává v platnosti stávající štítek a na nový formát se bude přecházet postupně v následujících letech. Malé elektrické spotřebiče, ke kterým řadíme například mikrovlnné trouby nebo toustovače, aktuálně energetické štítky nemají a zatím není v plánu je pro ně zavádět. Hlavním důvodem je, že na spotřebě domácností se podílejí jen minimálně.

Další informace o energetickém štítkování najdete na stránkách www.label2020.cz.