Vyhledat na webu
Zavřít

Dodavatel vs. distributor elektřiny a plynu: V čem je rozdíl?

ElektřinaPlyn

Mnoho lidí tyto dva pojmy vůbec nerozlišuje, nebo je mezi sebou zaměňuje. Pokud chcete mít výdaje za elektřinu a plyn pod palcem, je dobré mít v základních pojmech přehled. Jaký je tedy rozdíl mezi distributorem a dodavatelem a znamená to něco pro vaši peněženku?

Od dodavatele přes distributora až k vám domů

Distributor je vlastník elektrické nebo plynové soustavy – tedy sítí elektrických vedení, podzemních kabelů, trubek či plynovodů a dalších zařízení, které elektřinu a plyn ženou až k vám domů. Dodavatel pak za vás nakupuje komodity na velkoobchodních energetických burzách za co nejlepší cenu a od něj si ji pak koupíte vy. Naše společnost, tedy CENTROPOL ENERGY, a.s. je dodavatel energií. Seznam dodavatelů včetně jejich hodnocení a dalších informací najdete například ZDE.

Schéma dodávek a distribuce elektřiny
Schéma dodávek a distribuce elektřiny

Abychom to shrnuli, elektřina se někde vyrobí, plyn se vytěží a buď přímo z daného místa nebo následně z přenosové či přepravní soustavy se k vašemu domu, bytu, chatě či garáži dostane po drátech potažmo potrubím distributorů. Abyste je ale mohli využívat, musíte elektřinu a plyn nejprve nakoupit od dodavatelů.

Schéma dodávek a distribuce zemního plynu
Schéma dodávek a distribuce zemního plynu

Co to znamená pro zákazníka?

Zákazník si může vybírat pouze dodavatele, od kterého si chce nechat dodávat energii – ať už se jedná o elektřinu, nebo o plyn. Naopak sami si nemůžeme vybrat konkrétního distributora. Ten je daný regionálně podle toho, kde se nachází vaše odběrné místo.

Důvod, proč jako zákazník smíte vybírat pouze mezi dodavateli, je jednoduchý. Distribuční společnosti mají za úkol provozovat a spravovat distribuční síť, ne prodávat energie koncovým odběratelům. Jednoduše řečeno, distributor se stará o přenos elektřiny nebo plynu z místa, kde se vyrábí, těží či se dostávají na území ČR, na místo odběru (třeba právě k vám domů).

Na celkovou cenu mají vliv oba

Ačkoliv celkovou cenu za elektřinu nebo plyn platíte pouze dodavateli, velký, zpravidla poloviční podíl následně putuje na konto distributora. Konkrétně za pronájem distribučních sítí, jejich provoz, správu a další služby.

Distributoři jsou však regulovaní státem a mezi jejich cenami nejsou příliš velké rozdíly. Rádi vám ukážeme přesné ceny za distribuci pro rok 2021. U dodavatelů je cenotvorba odlišná a ceny se mohou lišit mnohem výrazněji.

Jaké máme v Česku distributory a jaké jsou jejich povinnosti?

Pojďme si trochu blíže posvítit na distributory elektřiny i plynu a na to, co přesně mají na starosti.

Distributoři elektřiny

V České republice se o bezproblémové dodávky elektrické energie starají z definice tři největší distributoři: ČEZ distribuce, EG.D a PRE. Ti mají na starost fungování energetické soustavy, kterou tvoří desítky tisíc kilometrů drátů velmi vysokého napětí, vysokého napětí a nízkého napětí. Součástí jsou také měřicí, ochranné a zabezpečovací systémy.

Mapa distribučních území elektřiny

Povinností distributora je provádět inspekci a udržovat v chodu celou tuto složitou soustavu. Když například udeří vichřice a spadne vedení, musí distributor rychle zareagovat a dodávky elektřiny neprodleně obnovit. Na distributora se obrátíte také v případě, že potřebujete připojit k elektrické soustavě. Kromě toho se s distributorem setkáte ještě při každoročních odečtech stavu elektroměru nebo když řešíte poničenou plombu na elektroměru či jakékoliv další technické potíže.

Distributoři plynu

U plynu je distribuční síť rozdělena opět mezi tři hlavní distributory: EG.D, Pražská plynárenská Distribuce a Gasnet, což je subjekt, který jsme dříve znali pod širším označením RWE. Tyto tři společnosti dohlíží na provoz plynovodní soustavy v celé ČR. Mají na starosti řešení plynových havárií, kontrolují své plynovody a potrubí a samozřejmě stejně jako u elektřiny se starají o pravidelné odečty plynoměrů.

Mapa distribučních území zemního plynu
Mapa distribučních území zemního plynu

Existují ještě takzvaní lokální distributoři, kteří spravují mnohem menší celky elektrických a plynových sítí. Jejich aktivita je prakticky stejná jen v daleko menším měřítku. Můžete je najít nejčastěji v areálech větších podniků i v obytných zónách.

Dodavatelů elektřiny a plynu je podstatně více a mají jinou roli

Oproti distributorům je dodavatelů mnohem víc. Daly by se počítat v nižších stovkách, a tak nemá cenu je vyjmenovávat. Samozřejmě ale nemají všichni stejný počet zákazníků. Největší část z nich má rozděleno jen několik z nich. Mezi ty patří i Centropol, který elektřinou obsluhuje přes 207 000 domácností, chat, garáží či firem a plyn dodává do víc než 53 000 odběrných míst.

Sledují vývoj cen a nakupují komodity na burzách

Jak už bylo výše zmíněno, od dodavatele si logicky můžete koupit plyn a elektřinu. Kde ale k těmto komoditám přijde? Obchoduje s nimi na energetických burzách, kterých je v Česku celkem 5. V povědomí veřejnosti jsou především komoditní burzy v Praze a v Kladně, celými názvy Power Exchange Central Europe (PXE) a Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKB Kladno). Ti silnější dodavatelé pak mají přístup i na zahraniční burzy. Centropol například obchoduje na lipské burze EEX.

Dodavatelé pečlivě sledují vývoj a snaží se pro své zákazníky nakupovat co nejlevnější energie. Samozřejmě ale musí brát ohledy na to, kolik jejich zákazníci odebírají elektřiny a plynu, aby měli dostatek, ale také aby neměli přebytek a nedostali se do komplikované situace.

Věděli jste, že…
od 1. ledna 2006 si můžete vybrat, kdo vám bude dodávat elektrickou energii? Zákon umožnil všem zákazníkům vybrat si svého dodavatele, kteří v rámci konkurenčního boje začali snižovat ceny. Tímto krokem byl trh plně liberalizován. U plynu k tomu došlo přesně o rok později.

Vyřeší za vás komunikaci s distributorem a zařídí převod energií

Vedle nakupování komodit na burzách za vás dodavatel vyřídí veškerou komunikaci s distributorem. Domluví s ním využívání distribučních sítí a zákazníci pak nemají žádné jiné starosti. Stejně tak se na něj můžete obrátit s veškerými dotazy ohledně vyúčtování a dodávek energií. Jak už ale bylo výše řečeno, s technickými záležitostmi vám pomůže distributor.

Jak vybrat dodavatele energií: 5 jednoduchých rad, jak nenaletět

Často se setkáváme s tím, že lidé vůbec nevědí, že mohou změnit dodavatele energií, nebo ho z různých důvodů měnit nechtějí. Je to však služba jako každá jiná a dodavatele můžete měnit dle libosti. Je samozřejmě potřeba dostát stávajícího závazku, ale jinak vám nic nebrání.

Je totiž škoda zůstávat u stejného dodavatele v momentě, kdy platíte mnohem vyšší sumy, než je nutné – a to pro vás i vaši peněženku. Proto jsme dali dohromady 5 bodů, podle kterých poznáte, že nová nabídka je fér a dodavatel o vás bude pečovat.

1) Zjistí vaše potřeby a pak teprve navrhne řešení

Stejně jako u všeho je nejprve důležité si zjistit, co zákazník potřebuje a požaduje. Obchodník by vás měl vyslechnout, případně se doptat na veškeré detaily. Elektřinu kvůli vaření na chatě nebo pro vytápění rodinného domu jsou totiž dost rozdílné věci. Podle toho vám doporučí produkt.

2) Předem poskytne nezávaznou kalkulaci

Když se rozhodujete, je potřeba mít čas a potřebné podklady. Určitě byste měli mít možnost dostat nezávaznou kalkulaci, která porovnává nové a stávající nastavení. Zároveň ji můžete porovnat i s nabídkami jiných dodavatelů.

3) Nechá vás vybrat si způsob komunikace a podpisu smlouvy

Kvalitní dodavatel vám dnes místo podomního prodeje nabídne možnosti online kalkulace, elektronického podpisu, pomoc na telefonu, sociálních sítích či v zákaznických centrech, kterých my konkrétně máme 10 po celém Česku. Způsob kontaktu a uzavření smlouvy si u něj vyberete tak, jak vám to bude vyhovovat nejvíce. Samozřejmostí už by měla být také správa údajů a smluv přes online portál či aplikaci.

4) Poskytne jednoduchou dokumentaci včetně vysvětlení

 Všechny podmínky by měly být srozumitelné a vy byste měli mít dostatek času na to si vše v klidu pročíst – klidně několikrát. Obchodní zástupce by vám měl zároveň vysvětlit všechny body ve smlouvě včetně cenových podmínek. Po podpisu smlouvy vám vždy nechá jedno její vyhotovení.

5) Pomáhá vám šetřit i jinak než jen výhodnou cenou

Podpisem smlouvy rozhodně spolupráce nekončí. Dodavatel se o vás stará i nadále a například se snaží vám ušetřit peníze i jinak, než výhodnou cenou za elektřinu a plyn. Může vám například každý rok poskytovat tipy, jak se doma chovat šetrněji a neplýtvat energiemi.

Už máte jasno v tom, kdo je dodavatel a kdo distributor?

Rádi vám poradíme s čímkoliv jiným. Stačí zavolat na 478 575 555, napsat na obchod@centropol.cz či na Facebooku nebo nás navštívit v některém z našich 11 zákaznických center.