Vyhledat na webu
Zavřít

Dobře nastavená záloha na energie šetří starosti i čas. Jak na to?

ElektřinaPlyn

Záloha je částka, kterou platíme dodavateli nejčastěji jednou měsíčně. Její výše se stanovuje podle předpokládané spotřeby na odběrném místě. Zahrnuje samozřejmě i ostatní, fixní platby, s nimiž je dodávka elektřiny nebo plynu spojená. My jako dodavatel totiž ovlivníme jen část ceny. Platby distributorovi, tedy vlastně správci rozvodné sítě, jsou pevně dané a nezmění je žádný dodavatel ani klient.

Dodavatelé využívají své zkušenosti a zálohy nastavují tak, aby v pravidelném vyúčtování nevznikl nepříjemný nedoplatek nebo zbytečně vysoký přeplatek. Přeplatek je zákazníkovi samozřejmě vrácen, ale jistě existují výnosnější cesty, jak spořit.

Zálohy plaťte pohodlně

Nejčastěji se setkáme s měsíčními zálohami, ale najdou se i další varianty (dvouměsíční, čtvrtletní, půlroční nebo roční). Ideální je nastavit si úhradu trvalým příkazem, inkasem nebo prostřednictvím SIPO. Tehdy totiž nemusíte na nic myslet, platby proběhnou automaticky. Jednorázové převody nebo složenky jsou nejen nepohodlné, ale také se může snadno stát, že zapomenete. Navíc se za úhradu složenkou poště hradí poplatek.

Kde najdu přehled svých záloh

Pokud jste novým zákazníkem Centropolu, pošleme vám do čtrnácti dnů od zahájení dodávek platební kalendář. V něm přehledně uvidíte předepsané zálohy na celé fakturační období, včetně údajů k platbě. V případě, že už naším zákazníkem po nějakou dobu jste, je platební kalendář součástí poslední vystavené faktury. Platební kalendář máte také možnost stáhnout si v naší online Samoobsluze v přehledu plateb a vyúčtování.

Výši a frekvenci záloh je samozřejmě možné změnit. Stačí se obrátit na zákaznickou linku na telefonním čísle 478 575 555, poslat e-mail na obchod@centropol.cz, zastavit se v některém z našich jedenácti zákaznických center nebo podat požadavek prostřednictvím on-line Samoobsluhy.

Kolik vlastně dodavateli platím? Ceník hovoří jasně

Všechny údaje, včetně ceny za 1 MWh a měsíčního poplatku, najdete v ceníku. Ten je součástí podepsané smlouvy a zároveň zveřejněný na webu. Pro koncové spotřebitele jsou důležité částky s DPH, proto je zvýrazňujeme tučným písmem.

V našem ceníku elektřiny jsou částky za MWh a měsíční poplatek uvedené v části Platba za silovou elektřinu. Pokud používáte dvoutarifní sazby (např. D25d nebo D57d), může se cena za vysoký a nízký tarif pochopitelně lišit. 

U plynu hledejte v ceníku sekci Cena za odebraný zemní plyn a ostatní služby dodávky. Podle své spotřeby zvolte řádek, kde nalezne cenu za spotřebovanou 1 MWh i stálý měsíční poplatek.

Cenu za MWh najdete i na naší faktuře

Stejně tak vám potřebné informace dá i faktura. U elektřiny se zaměřte na Přehled plateb za spotřebovanou silovou elektřinu. Tam je ve sloupci “jednotková cena bez DPH” uvedená cena za MWh i stálou měsíční platbu. U plynu pak potřebuje Přehled plateb za spotřebovaný plyn, kde vám sloupec “Jednotková cena plynu” ukáže cenu za kWh (pozor, ne za MWh) a další pak stálou měsíční platbu.

Chcete si něco upřesnit? Jsme tu pro vás!

Není něco jasné? Rádi vše vysvětlíme! Spojte se s námi prostřednictvím naší samoobsluhy po telefonu, napište e-mail nebo se zastavte v některém z našich jedenácti zákaznických center. Jsme tu pro vás.