Vyhledat na webu
Zavřít

Chytrá domácnost – rozsvítí, zahřeje i ušetří

i-rodinka.cz​, 30. 10. 2017

Jaké je IQ vaší domácnosti? Řeč je o trendu “smart” domovů, které dnes lze chytře ovládat automaticky či na dálku pomocí neméně chytrého telefonu či tabletu. Vypínat a zapínat spotřebiče, osvětlení nebo ovládat bezpečnostní zařízení. Chytrým úsporám ovšem kraluje vytápění.

​S blížícím se podzimem zaklepe na dveře českých domácností i topná sezóna. Ta má sice v Česku pozvolný nástup, ale v extrémních případech může trvat až devět měsíců. “Nejvíce – až 75 procent vyúčtování platí průměrná domácnost právě za teplo a ohřev vody,” vypočítává Lenka Procházková, manažerka Útvaru řízení vztahu se zákazníky společnosti Centropol. Domácnosti, které topí elektřinou, za topnou sezónu spotřebují zhruba 6,6 MWh elektřiny. To už může být za chladný podzim a dlouhou zimu pořádný účet. Při průměrné ceně 2,5 Kč za KWh (dle cen z roku 2016) to činí 16 500 korun.

Pokud topíte plynem, spotřebujete zhruba 10,7 MWh. Při ceně 1,50 Kč za KWh vás topná sezóna vyjde na 16 050 korun.

​Zatopte si na dálku

Dobrá izolace a výhodný tarif jsou samozřejmostí. Účet za elektřinu ovšem snižují i moderní technologie. Po úsporných kotlech a bojlerech je tu další vývojový článek v evoluci vytápění – doba “smart”, tedy doba chytrá.

Odcházeli jste z domu na rychlo a zapomněli jste stáhnout topení? Bez obav, termostat můžete regulovat odkudkoli přes mobilní telefon. Chcete během noci topit na minimum? Každý den se radiátory v určitou hodinu samy stáhnou. “Právě automatické profily jsou nejoblíbenější. Ráno termostat sepne spolu s vaším budíkem, přes den si s časovým předstihem rozehřejete radiátory, abyste se vrátili do příjemně vyhřátého bytu,” dodává Lenka Procházková s tím, že “smart” topením lze ročně ušetřit na účtech za elektřinu tisíce korun.

​Mějte přehled

Kromě úspor má chytrá domácnost ještě jednu výhodu – že přesně víte, kolik a kdy protopíte. Od roku 2015 musí mít všechny byty se společným rozúčtováním tepelné energie měřiče spotřeby tepla. Ty v domácnosti se smart zařízením nejsou potřeba. Odpadnou pravidelné kontroly techniků a nepříjemná překvapení nad složenkou za energie. Vyúčtování bude přesnější a spravedlivější, nebudete už doplácet na teplomilné sousedy.

Pořízení takového systému vyjde na několik tisíc korun, ovšem lze ho propojit i s dalšími funkcemi a přes tablet či mobil ovládat světla, klimatizaci nebo zkontrolovat zamčené zámky ve dveřích.

Další dekáda tak, zdá se, nebude ve znamení chytrých telefonů, ale chytr​ých zásuvek, lednic nebo praček.​​